Verschillende mesh technieken

  • Home
  • /
  • Verschillende mesh technieken
Verschillende mesh technieken

Verschillende mesh technieken

Techniek 23 Oct 2020

Mesh netwerken

Wat is een mesh netwerk

Het komt steeds vaker voorbij, mesh netwerken. Maar wat is dit nou eigenlijk?

Kort gezegd, een netwerk waarbij 2 of meer toegangspunten draadloos met elkaar communiceren.

Mesh is de Engelse vertaling van maas, maat “net” is een betere beschrijving.

Wat doet een mesh netwerk?

Een mesh netwerk wordt vaak ingezet om het bereik van het huidige systeem te vergroten. In onderstaand voorbeeld wordt gebruik gemaakt van drie accesspoints.

Het internet komt binnen via het modem. Aan het modem wordt het basisstation verbonden. Zoals de naam al zegt is dit de basis voor de andere stations. Op de eerste etage wordt het tweede station geplaatst en op zolder het derde station.

Vaak is het systeem zo uitgerust dat de stations elkaar automatisch vinden. Station één en station twee zullen elkaar dus vinden en verbinding maken. Vervolgens zullen station twee en drie elkaar vinde en ook verbinding maken. station twee zal aan station één vertellen dat station drie ook bestaat. Het netwerk is nu opgebouwd.

Alle drie de stations zullen dezelfde netwerknaam (SSID) uitzenden en hetzelfde wachtwoord vragen, hierdoor zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om met een apparaat te “roamen” tussen de stations

Wanneer een apparaat verbonden is met station drie op zolder en een website wordt bezocht zal dit verzoek worden verstuurd naar station drie. Station drie zal vervolgens proberen om de korste (en daarmee snelste) weg naar het internet te vinden, dit kan via station twee zijn, maar ook direct met station één. Vanuit het volgende punt gaat het verzoek naar het basis station en daarna naar het modem.

Verschillende types

Ondanks dat het mesh netwerk doet wat het moet doen namelijk het bereik vergroten kleven er toch een aantal nadelen aan.

Er zit bijvoorbeeld een verschil in hoe de stations onderling communiceren, dit wordt de backhaul genoemd. De onderlinge communicatie (welke ad-hoc en niet hierarisch is) kan op drie verschillende manieren verzorgd worden:

  • Via de kabel
  • Via dezelfde antennes waarmee met apparaten gecommuniceerd.
  • Via aparte antennes die enkel gebruikt worden voor onderlinge communicatie.

Communicatie via de kabel geniet altijd de voorkeur, het is stabieler en sneller dan draadloos echter is het op dat moment ook geen mesh systeem meer maar een accespoint.

Indien het mesh systeem zo ontworpen is dat het dezelfde antennes gebruikt voor onderlinge communicatie en communicatie het apparaat wordt er feitelijk gesproeken over een repeater. Dit zal dan ook resulteren in halvering van de snelheid. Hierdoor zou in bovenstaand scenario dus bij station drie in het ergste geval nog maar 25% van de werkelijke snelheid over zijn. Ondanks dat de dekking wel aanzienlijk beter is, gaat de kwaliteit van de verbinding er niet op vooruit.

Mesh systemen die een aparte antenne gebruiken voor ondelinge communicatie hebben dit probleem een stuk minder. Ook is de vertraging een stuk minder doordat er minder handelingen nodig zijn om het opvragen van de website sneller bij uw modem is.

Het advies

Laad u adviseren op het gebeid van draadloze netwerken, dat kan een hoop teleurstelling voorkomen. Mocht u gaan (ver)bouwen, zorg dan dat u op elke verdieping tenminste 1 netwerkaansluiting hebt.

Voor vragen of contact: De Wifi Doctor